هر کس در زندگی بارها دست به انتخاب میزند. چرا که انتخاب یکی ازمهمترین فعالیتهای انسان است. انسان با انتخابهای خود مسیر زندگیاش را تعیینمیکند...
انسان آزاد آفریده شده است و به وی این اختیار داده شده است کهدر بسیاری از موارد آنچه را که مناسب میداند برگزیند.لحظات انتخاب، لحظاتی حساسهستند. چرا که با تصمیم گیری درباره روش یا پدیدهای خاص، فرد سرنوشت خود را رقممیزند. انتخاب در زندگی از اهمیت بالایی برخوردار است. با انتخاب درست میتوان ازمنابع (مادی، مالی، انسانی و اطلاعاتی) به شیوهای مناسب بهره برداری کرده و ازاتلاف این منابع جلوگیری کرد. انتخابی که مبتنی بر اطلاعات و بینش باشد میتواند بهتصمیم گیرنده در جلوگیری از ضایع شدن منابع کمک کند. از طرف دیگر به خاطر آن فردتصمیم گیرنده، باید نسبت به انتخاب خود پاسخگو باشد، بنابراین انتخاب صحیح میتواندبه امور پاسخگو بودن و مسئولیت پذیری کمک کند.
انتخاب درست و توسعه جامعه
برخی می پندارند برای آنکه بتوان به توسعه کشور و ایجادپیشرفتهایی در آن کمک کرد، باید تحصیلات دانشگاهی داشت. بهتر است بگوییم افرادی کهدر دانشگاه تحصیل کردهاند تا اندازهای به رشد و توسعه جامعه کمک میکنند. افراددیگر نیز میتوانند موجبات توسعه کشور را فراهم آورند. به طور مثال کارگران ساده،کشاورزان، دامداران،رانندگان و بسیاری دیگر که به دانشگاه نرفتهاند نیز در صورتیکه کار خود را به درستی انجام دهند، سهم بسیار بزرگی در آبادانی و پیشرفت جامعهدارند. مهمترین مسالهای که باید مورد توجه قرار بگیرد آن است که افراد درزمینههایی مشغول به کار شوند که میتوانند بیشترین بازده را داشته باشند، یککشاورز خوب بهتر از یک پزشک بد است.
عدهای هم بر این باورند که میتوان در کنار کسب مهارت های شغلی وحرفهای، به یادگیری موضوعات مورد علاقه پرداخت. به عنوان مثال ممکن است فردی بهحرفه تراشکاری اشتغال داشته باشد و در همان حال کتابهای مربوط به مواد و ترکیبات آنرا مطالعه کند یا حتی به مطالعه منابعی در زمینه روان شناسی بپردازد.
انتخاب رشته تحصیلی
در دوره متوسطه یک بار دانش آموزان انتخاب رشته تحصیلی را تجربهمیکنند. در واقع این انتخاب یکی از سرنوشت سازترین انتخابهای دانش آموزان است. بااین کار آنان در راهی قدم میگذارند که زمینه دانش و توانایی آنان را تعیینمیکند.
انتخاب رشتهدانشگاهی
به گزارش خبرنگار صنفی آموزشی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)،فرصت بعدی برای انتخاب رشته تحصیلی هنگامی است که دانش آموزان برای ورود به دانشگاهثبت نام میکنند. آنان پس از شرکت در آزمون سراسری و در صورتی که مجاز به انتخابرشته شوند. رشته و دانشگاه محل تحصیل خود را برمیگزینند و بدین شکل بار دیگرسرنوشت خود را با یک انتخاب رقم میزنند.
انتخاب رشته تحصیلی اهمیت فراوانی دارد زیرا انتخاب نادرست رشتهتحصیلی سبب افت علمی کشور، تضییع منابع اقتصادی و انسانی، بی تفاوتی و بی انگیزهشدن دانشجو نسبت به مسائل اجتماعی و ایجاد اختلالات روانی در زندگی فردی و اجتماعیدانشجو میگردد.
عوامل موثر بر انتخاب رشته دانشگاهی
عوامل متعددی بر انتخاب رشته دانشگاهی تاثیر میگذارند. بعضی ازاین عوامل به فرد و برخی دیگر به جامعه برمیگردند که برخی از مهمترین عوامل موثردر انتخاب رشته تحصیلی و دانشگاه محل تحصیل به شرح زیر است.
علاقه
یکی از مهمترین مسائلی که هنگام انتخاب رشته باید مورد توجه قرارگیرد علاقه فرد است. میل و علاقه در هر کار سبب می شود شخص با انرژی بیشتری فعالیتکند. بسیاری از دانشجویان به خاطر آنکه به رشته تحصیلی خود علاقه نداشتهاند، ترکتحصیل کردهاند و تعدادی دیگر نیز نتوانستهاند در رشته خود موفق باشند.
داوطلبان دانشگاهها بهتر است قبل از هر چیز زمینه علایق خود راشناسایی کنند و هنگام انتخاب رشته به آن توجه داشته باشند.
شناخت
در صورتی علاقه به رشته میتواند افراد را در انتخاب رشته صحیحیاری کند که از رشتههای تحصیلی و مراکز آموزشی آگاهی داشته باشد. شناخت و آگاهیداشتن از رشته تحصیلی سبب ایجاد انگیزه در فرد میشود. بعضی افراد نسبت به رشتههاو دانشگاههایی ابراز علاقه میکنند، ولی وقتی مشغول به تحصیل میشوند، احساسمیکنند که در انتخاب خود دچار اشتباه شدهاند. دلیل این امر نداشتن اطلاع و آگاهیمناسب از رشتههای تحصیلی و مراکز آموزشی است.
توانایی علمی
در حال حاضر تعداد داوطلبان از ظرفیت دانشگاهها بیشتر است. بنابراین همه داوطلبان نمیتوانند ادامه تحصیل دهند. آنان بایستی در آزمون شرکتکنند. بر حسب توانایی داوطلبان به آنها اجازه داده میشود به رشتههای تحصیلی خاصیوارد شوند. اگر همه افراد میتوانستند وارد دانشگاه شوند شرایط فرق میکرد اما درحال حاضر افراد باید برای ورود به دانشگاه مورد ارزشیابی قرار گیرند. درست است کهعلاقه فرد یکی از مهمترین ملاکهای انتخاب رشته است اما توانایی فرد نیز تعیینکننده است. از آنجا که در مسابقه ورود به دانشگاه همیشه افرادی که توانایی بیشتریدارند انتخاب میشوند،لازم است داوطلبان به نمرات خود توجه کرده و با واقع بینیهرچه بیشتر رشته و محل تحصیل خود را انتخاب کنند.
توان اقتصادی خانوادهها
گاهی اوقات لازم است کسی که در دانشگاه پذیرفته میشود برای تحصیلبه شهری مسافرت کند که از محل اقامتش دور است. از طرف دیگر تحصیل در رشتههای مختلفهزینههای متفاوتی را در بر دارد. رشتههای شبانه و دانشگاههای غیر انتفاعینیازمند وضعیت اقتصادی مناسب خانوادهها است. بنابراین افرادی که قادر به تامینهزینه رشتهها و دانشگاهها هستند میتوانند آنها را انتخاب کنند.
امکانات مراکز آموزشی
تعداد زیادی از مراکز آموزشی امکانات مناسبی در اختیار دانشجویانخود قرار میدهند. به طور مثال برای دانشجویان خوابگاه تدارک میبینند و در برخیموارد کمک هزینههای تحصیلی یا بن کتاب در اختیار آنان قرار میدهند. در عوض بعضیاز مراکز آموزشی و دانشگاهها نمیتوانند برای دانشجویان خود خوابگاه تهیه کرده وامکانات دیگر را برایشان فراهم آورند. توجه به این مساله هنگام انتخاب محل تحصیلمهم است.
آینده شغلی
بی شک بسیاری از داوطلبان برای آن که بتوانند شغل بهتری پیدا کنندیا اینکه احتمال اشتغال آنان افزایش یابد به دانشگاه وارد میشوند. همه رشتههایتحصیلی از وضعیت شغلی یکسانی برخوردار نیستند. بنابراین بازار کار آنها اشباع شدهاست. از طرفی بعضی از رشتههای تحصیلی زمینه شغلی مناسبی ندارند چرا که یا شناختهشده نیستند یا ضرورت آنها در حال حاضر احساس نشده است. واقع بینی و دوری از تعصب،داوطلبان را یاری میکند رشته مناسبی انتخاب کنند.
هدف داوطلب
میتوان هدفهای مختلفی را برای تحصیل در دانشگاه تصور کرد. برخیبر این باورند که باید حتی الامکان تا آخرین مقطع تحصیلی ادامه بدهند و به اصطلاحتا آخر خط بروند. در این صورت باید به طبیعت رشته تحصیلی مورد نظر نیز توجه داشتچرا که امکان ادامه تحصیل در بعضی از رشتهها وجود ندارد یا اینکه فقط در کشورهایدیگر میتوان در آن رشته تحصیلات خود مقاطع بالاتر را ادامه داد.
برخی ورود به دانشگاه را راه حلی موقت میدانند . به عبارت دیگربرای گریز از برخی مسائل و رویدادهای آتی این کار را انجام میدهند. به طور مثالامروزه بسیاری از داوطلبان دانشگاهها برای آن که دوران سربازی خود را به تعویقبیاندازند یا با گرفتن مدارک بالا و دریافت بورس از موسسات از انجام وظیفه عمومیمعاف شوند تلاش خود را برای ورود به دانشگاه متمرکز میکنند. بدیهی است این افرادبه دنبال علاقه خود نیستند و هنگام انتخاب رشته هم، رشتهها و دانشگاههایی را برمیگزینند که احتمال قبول شدن خود را در آنها زیاد میبینند. این امر پیامدهای منفیبه همراه دارد. از جمله میتوان به افت کیفیت آموزش عالی اشاره کرد. این عده نهتنها هنگام ورود به دانشگاه موفقیت تحصیلی چندانی نخواهند داشت بلکه روی دانشجویاندیگر نیز اثرات منفی به جای میگذارند. با این کار حق کسی که دارای علاقه و انگیزهادامه به تحصیل در یک رشته است ضایع میشود.
سهمیه پذیرش
گزینش دانشجو در بیشتر رشتهها به صورت بومی در استان یا ناحیه یاقطب میباشد. مثلا 70 درصد ظرفیت رشتههای پزشکی دانشگاههای هر ناحیه مختصداوطلبان ساکن آن ناحیه اعم از داوطلبان سهمیه مناطق یا نهادها بوده و 30 درصد بقیهبه صورت آزاد است. بنابراین پیشنهاد میشود که داوطلبان حتی الامکان از انتخابمحلهایی که در خارج از مناطق بومی داوطلب است خودداری نمایند. شانس قبولی داوطلبیکهرشتههای تحصیلی و دانشگاههای شهر یا استان خود را انتخاب میکند بیشتر ازداوطلبی است که در شرایط تقریبا مشابه دست به انتخاب رشتهها و دانشگاههای مربوطبه شهرها یا استانهای دیگر میزند.
آزادی عمل
پیش نیاز هر انتخاب، داشتن آزادی عمل است. اگر دست کسی را با طنابببندند نخواهند توانست از میان دو شی یکی را انتخاب کند و بردارد. باید به داوطلباناجازه داده شود تا در رشته تحصیلی و محل تحصیل مورد نیز خود اطلاعاتی را کسب کرده وبا توجه به این اطلاعات دست به انتخاب بزنند.
مشاهده شده است که در پارهای موارد والدین، فرزندان خود را مجبورمیکنند تا رشته تحصیلی خاصی را انتخاب کنند. این والدین شاید به دنبال آرزوهایخودشان هستند. آرزوهایی که به آنها نرسیدهاند و فکر میکنند فرزندان آنها مسئولیتدارند تا آرزوی والدین را برآورده کنند.
منظور از این گفته که والدین نباید فرزندان خود را وادار بهانتخاب رشته خاصی کنند، به هیچ وجه به معنی مشارکت نداشتن آنان در سرنوشت فرزندشاننیست. داوطلبان ورود به دانشگاه باید از افراد مختلف از جمله پدر و مادر کمک بگیرندو از تجربیات آنان در انتخاب رشته استفاده کنند.
علاقه فرد به رشته، مهمترین عامل انتخاب رشته است. نباید به هنگامانتخاب رشته تفکر داوطلب این باشد که به هر قیمت در دانشگاه قبول شود.
22 کلید طلایی در انتخاب رشته
- در انتخاب رشته با توجه به استعداد، توانایی، علاقه و شناخت خود، خودتان تصمیم آگاهانه بگیرید، زیرا ممکن است تغییر یا انتقال رشته برای شما مقدور نباشد.
- بر اساس نمره و رتبه خود انتخاب رشته نمایید زیرا انتظار بالای شما ممکن است باعث از دست دادن موقعیت های دیگر باشد که در آینده به راحتی نتوانید بدست آورید.
- حداکثر دقت لازم را در پر کردن فرم انتخاب رشته مطابق با مطالب مندرج در دفترچه انتخاب رشته و آخرین اطلاعیه هایی که سازمان سنجش یا بعضی سازمان ها و دانشگاه ها در مورد پذیرش دانشجو با توجه به شرایط خود اعلام می نمایند، به خرج دهید.
1- قبل از انتخاب رشته با خانواده و مشاوران آگاه مشورت کنید.
2- در انتخاب رشته با توجه به استعداد، توانایی، علاقه و شناخت خود، خودتان تصمیم آگاهانه بگیرید، زیرا ممکن است تغییر یا انتقال رشته برای شما مقدور نباشد.
3- قبل از انتخاب رشته در باره موقعیت جغرافیایی و جایگاه علمی دانشگاه و رشته مورد نظر خود مطالعه و بررسی لازم را انجام دهید.
4- دفترچه راهنمای انتخاب رشته را خودتان به دقت مطالعه کنید و هنگام دریافت برگه انتخاب رشته با اطلاعیه ها و نکاتی که سازمان سنجش یا دانشگاه ها در مورد ظرفیت و شرایط پذیرش منتشر می کنند توجه نمایید.
5- براساس نمره و رتبه خود انتخاب رشته نمایید زیرا انتظار بالای شما ممکن است باعث از دست دادن موقعیت های دیگر باشد که در آینده به راحتی نتوانید بدست آورید.
6- هرگز به انتخاب رشته کامپیوتری اکتفا نکنید زیرا کامپیوتر نمی تواند استعداد، علاقه و شخصیت شما را در نظر بگیرد. اما می توانید از انتخاب رشته کامپیوتری به عنوان راهنما کمک بگیرید.
7- طوری انتخاب رشته کنید که رشته اول بر دوم، دوم بر سوم، و سوم بر چهارم و ... بر دیگری برتری داشته باشد.
8- انتخاب اول با انتخاب آخر از نظر اولویت نمره تفاوتی ندارد، سعی کنید اولویت شما بر اساس استعداد و علاقمندی تان، رشته و دانشگاهی که انتخاب می کنید، باشد.
9- امکان ادامه تحصیل در بعضی از رشته ها مقدور نیست یا به سختی ممکن است؛ در انتخاب اینگونه رشته ها دقت کنید.
10- در صورتی که مجاز به انتخاب رشته در هر یک از رشته های دانشگاه پیام نور یا غیرانتفاعی هستید، رشته های این دانشگاه را انتخاب کنید.
11- رشته شبانه و پیام نور شهر خود یا شهرهای نزدیک را انتخاب نمایید زیرا اولاً سهمیه اختصاص یافته برای شما بیشتر است و ثانیاً امکانات خوابگاهی در دانشگاه های شبانه وجود ندارد.
12- بعضی از رشته های شبانه، غیرانتفاعی و پیام نور شهر خود را در اولویت نسبت به شهرهای دور دست انتخاب نمایید.
13- با توجه به سهمیه قطب، استان و ناحیه شهر خود انتخاب رشته کنید زیرا تقریباً هفتاد درصد سهمیه اختصاص یافته به این مناطق مربوط به شماست.
14- در انتخاب رشته های کاردانی در شهرهای دور دقت نمایید زیرا در صورت قبولی حتماً باید در آن رشته ادامه تحصیل دهید؛ در غیر این صورت به مدت دو سال از شرکت در کنکور سراسری محروم خواهید شد.
15- شانس خود را در انتخاب رشته های شبانه، غیرانتفاعی، پیام نور و نیمه حضوری امتحان کنید زیرا در صورت عدم ثبت نام و ادامه تحصیل در سال آینده از شرکت در کنکور سراسری محروم نخواهید ماند.
16- داوطلبانی که با مدرک کاردانی در کنکور سراسری شرکت کرده اند مجاز به انتخاب همه رشته ها نیستند و باید مطابق دفترچه انتخاب رشته عمل کنند.
17- داوطلبانی که مجاز به انتخاب رشته در دوره روزانه اند حق انتخاب رشته در دانشگاه های شبانه و نیمه حضوری را دارند. اما افرادی که تمایل به انتخاب رشته دانشگاه پیام نور و غیرانتفاعی دارند، در صورتی که مجاز به انتخاب رشته در این دانشگاه ها باشند، می توانند انتخاب رشته نمایند.
18- تنوع انتخاب رشته در گروه های آزمایشی مختلف به شرح ذیل است:
- گروه آزمایشی علوم ریاضی تقریباً 165 رشته.
- گروه آزمایشی علوم تجربی تقریباً 125 رشته.
- گروه آزمایشی علوم انسانی تقریباً 75 رشته.
- گروه آزمایشی هنر تقریباً 35 رشته.
19- پذیرش در بعضی از رشته ها مانند رشته های نیمه متمرکز انصراف از تحصیل ندارد بنابراین در انتخاب این گونه رشته حداکثر دقت لازم صورت پذیرد.
20- فقط با افراد خبره و آگاه که با شرایط و نحوه پذیرش دانشجو طبق دفترچه راهنمای انتخاب رشته امسال آشنایی کامل دارند مشورت نمایید. زیرا هر سال نحوه گزینش شرایط پذیرش در بعضی از رشته ها تغییر می کند.
21- در نحوه گزینش، شرایط پذیرش دانشجو و شرایط خاص بعضی از رشته ها به موارد ذیل دقت نمایید:
- گرایش خاص بعضی از رشته ها.
- جنس پذیرش رشته های مختلف.
- ظرفیت پذیرش مربوط به سازمان ها و نهادهای مختلف مانند آموزش و پرورش.
- گزینش خاص دانشجو در برخی از دانشگاه ها و بعضی رشته ها مانند دانشگاه امام صادق (ع) و رشته های نمیه مرکز.
- نوع سهمیه پذیرش داوطلب و نوع پذیرش دانشجو در رشته های سهمیه دار.
- تعهد بعد از تحصیل در مورد بعضی از رشته ها و انجام تعهد در محل مندرج مطابق با دفترچه انتخاب رشته امسال.
- امکان تغییر رشته یا جابجایی در صورت پذیرفته شدن در دانشگاه.
22- حداکثر دقت لازم در پر کردن فرم انتخاب رشته مطابق با مطالب مندرج در دفترچه انتخاب رشته و آخرین اطلاعیه هایی که سازمان سنجش یا بعضی سازمان ها و دانشگاه ها در مورد پذیرش دانشجو با توجه به شرایط خود اعلام می نمایند.
انتخاب رشته تحصیلی دانشگاهی
نگارنده به تعریف "رشته اصلی" و "رشته فرعی" به مفهوم آکادمیک کلمه پرداخته و راهنمایی های سودمندی به دانشجویانی که در موردانتخاب رشته اصلی خود تصمیم گیری می کنند ارائه می دهد.
لیندا توباشمدیریت خدمات تعیین جا در موسسه آموزش بین المللی را بر عهده دارد.
"مانندبیشتر مردم، سالی که رشته تحصیلی ام را انتخاب کردم را به خوبی به یاد دارم. درحقیقت، سه بار تصمیم گیری کردم."
دکتر دیوید برانلی (2)، پروفسور تاریخ هنر دردانشگاهپنسیلوانیا
پروفسوریدر دانشگاه بران به کلاس خود در دانشکده واقع در ردآیلند می گوید: تنظیمات کوچکموجب کار یک موتور عظیم می شوند؛ دانشجوی هنری جزوه آناتومی می نویسد؛ دانشجوی رشتهموسیقی در دانشگاه مری واشنگتن ویرجینیا؛ دانشجویی از دانشگاه کارنگی ملون مدالیبرروی خودروی برنده جایزه ای که گروه او برای رقابت ها از پنسیلوانیا به نوادا آوردنصب می کند.
با وجود حق انتخاب از میان صدها رشته اصلی و هزاران کالج ودانشگاه، چگونه باید تصمیم گرفت که چه رشته ای را در کجا بخوانیم؟
با وجود حق انتخاب از میان صدها رشته اصلی و هزاران کالج ودانشگاه، چگونه باید تصمیم گرفت که چه رشته ای را در کجا بخوانیم؟
برای برخی، تصمیماول کجا است - مثلا در دانشگاهی بزرگ و فراگیر یا در یک کالج کوچک هنر، یا در موسسهآموزشی تخصصی ای با برنامه هایی در رشته های مهندسی یا فناوری یا علوم کامپیوتری؛در مرکزی که کمک های مالی تخصیص می دهد؛ یا در مرکزی با فعالیت های فوق برنامه خاصمانند فرصت بازی در تیم فوتبال، یا اشتغال در شبکه رادیو یا تلویزیون، روزنامه،تئاتر یا فیلم های تولیدی دانشکده. اما برای بسیاری دیگر، کار جستجوی کالج با تعیینرشته اصلی مورد نظر و یافتن بهترین جا برای تحصیل در آن رشته آغاز میشود.
بر خلاف سایر نظام های آموزشی ملی که در آنها رشته تحصیلی افراد درکالج را رشته دبیرستانی یا امتیاز آزمون ورود به دانشگاه آنها تعیین می کند،متقاضیان تحصیل در مقطع لیسانس در کالج ها و دانشگاه های ایالات متحده به طور معمولمی توانند از میان طیف کاملی از مراکز آموزشی و رشته های اصلی دانشگاهی انتخابکنند. البته، در موسسات گزینشی سطح بالا، رقابت برای پذیرش بسیار سخت است و فقطتعداد اندکی از دانشجویان ممتاز امکان ورود پیدا می کنند. حتی در موسساتی که کمترگزینشی هستند، پیش نیازهای پذیرش در برخی از رشته های اصلی - برای مثال پرستاری یامهندسی - سختگیرانه تر و رقابتی ترند. با این حال، طیف گزینه ها برای متقاضیانآموزش عالی به طور کلی بسیار وسیع است.
رشته اصلی دانشگاهی دقیقاچیست؟
تارنمای اینترنتی دانشگاه استانفورد می گوید، "رشته اصلی زمینه ای استکه در دوره لیسانس در آن متخصص می شوید. انتخاب شما تعیین کننده زمینه آکادمیکی استکه بخش عمده ای از وقت و انرژی آکادمیک شما را به خود اختصاص خواهد داد. پس ازگذراندن دروس لازم، موفق به دریافت مدرک لیسانس می شوید. رشته اصلی شما این فرصت رافراهم می آورد تا با پرورش مهارت های فکری، توانایی های خود در فهم موضوع، از دروسپایه گرفته تا دروس پیشرفته را به نمایش بگذارید. رشته تحصیلی تصمیم شخصی مهمیاست."
وقتی دانشجو رشتهاصلی خود را انتخاب می کند، او وارد قراردادی با کالج می شود تا دروس تجویز شده کهمتشکلند از هم الزامات تحصیلی کلی (الزامات دانشگاهی) و هم الزامات آکادمیک رشتهاصلی را با موفقیت پست سر بگذارد. به عبارت دیگر، برنامه آموزشی دانشگاه شامل فقطدروس مربوط به رشته اصلی نمی شود. در واقع، تا 50 یا 60 درصد از کل کار می تواندمربوط به دروس عمومی و رشته های انتخابی باشد؛ مثلا رشته هایی که دانشجو از میانطیف گسترده ای از گزینه های داخل و خارج رشته اصلی انتخاب می کند.
درصد دروس عمومیدر مقایسه با دروس تخصصی با توجه به مرکز تحصیلی و خود رشته اصلی متغیر است؛ اماتکمیل برخی از دروس عمومی در تمام موسسات الزامی است. آموزش مقطع دوره لیسانس درایالات متحده ریشه در یک سنت علوم مقدماتی داشته که اهمیت بسیار زیادی برای تحصیلاتعمومی قائل است. هدف تمامی مدارک مقطع لیسانس ایجاد و پرورش مهارت های فکری حیاتی وتوان یادگیری چگونگی یادگیری و همچنین مهارت در رشته آکادمیک خاصی در هر دانشجواست.
در بسیاری از موسسات، دانشجویان می توانند هم یک "رشته اصلی" و هم یک "رشته فرعی" تحصیلی انتخاب کنند. رشته فرعی معمولا ارتباط نزدیکی با رشته اصلیدارد؛ مثلا رشته اصلی دانشجویی می تواند ادبیات انگلیسی و رشته فرعی او تئاتر باشد؛یا رشته اصلی او تاریخ و رشته فرعی او علوم سیاسی و یا بالعکس.
تعداد کمی از دروسرشته فرعی برای فارق التحصیل شدن الزامی است و معمولا به عنوان واحدهای ضروری رشتهاصلی (در صورت مرتبط بودن) "لحاظ" می شوند. در برخی از موسسات، دانشجویان باهمکاری نزدیک با یک مشاور آکادمیک می توانند رشته اصلی خاص خود را طراحی کنند. شماررو به رشدی از دانشجویان دوره های لیسانس رشته های اصلی دوگانه انتخاب می کنند. بهعبارت دیگر، آنها با برآوردن شرایط دو رشته اصلی فارق التحصیل می شوند. این رشتههای اصلی می توانند با یکدیگر مرتبط باشند - برای مثال، دو رشته اصلی در علوماجتماعی، مانند تاریخ و جامعه شناسی.
یا می توانند کاملا متفاوت باشند - مثلا زیستشناسی و ادبیات.
دانشجویان معمولا بیش از یک رشته اصلی انتخاب می کنند تا برای حضوردر بازار کار یا رقابت بهتر در مقطع فوق لیسانس آمادگی بیشتری به دست بیاورند. امادر برخی از موارد هم دانشجویان بنا به علائق شخصی دو رشته اصلی انتخاب می کنند. دربرخی از موسسات، دو رشته اصلی را می توان به طور همزمان انتخاب کرد و در برخی دیگر،دو رشته اصلی باید یکی پس از دیگری انتخاب شوند. به طور کلی، مدت زمان تحصیل کمیطولانی تر خواهد شد چون دانشجویان تحصیل دروس رشته اصلی دوم را از همان ابتدا شروعنمی کنند. تعداد قابل توجهی از واحدهای عمومی و حتی انتخابی در فارق التحصیل شدن ازرشته دوم لحاظ می شوند.
تمامی موسسات آموزشی شرایط و دروس لازم برای فاقالتحصیل شدن دانشجویان را به وضوح شرح می دهند. دانشجویان معمولا پیش از آغاز هرترم با یک مشاور آکادمیک دیدار کرده که این اطلاعات را در اختیار آنها قرار می دهد. اغلب موسسات همچنین ابزاری برای کمک به دانشجو، مانند فهرست واحدهای لازم برای اخذمدرک در اختیار او قرار می دهند.
رشته اصلی را در چه زمان باید انتخابکرد؟
برخی از دانشجویان در هنگام ورود به کالج دقیقا می دانند که در چه رشتهای قصد تحصیل دارند، برخی فکر می کنند می دانند، برخی هم اصلا نمی دانند. بیشتردانشجویان حداقل یک بار تغییر رشته می دهند. از آنجایی که تقریبا دو سومدانشجویان مقطع لیسانس در ایالات متحده تا پیش از فارق التحصیل شدن حداقل یک بارتغییر رشته می دهند و شاید حتی تا چهار یا پنج رشته اصلی را تا پیش از انتخاب نهاییمد نظر قرار می دهند، ترجیح تعدادی از موسسات بر این است که دانشجویان تا پیش ازآغاز تحصیل در کالج اقدام به انتخاب رشته نکنند. حتی در موسساتی که دانشجو باید درزمان در
نظرات شما عزیزان:
ارسال توسط کامیار
آخرین مطالب